Fire sterke historier som inspirerer til videre kamp for like rettigheter!

Vi markerer kvinnedagen ved å løfte frem sterke og viktige bidrag fra noen av våre forfattere. Gjennom både rystende sakprosa og sterke romaner har vi lært mer om hvordan kvinner, både historisk og i samtiden, har manøvrert seg frem i verden mens de kjemper for rettferdighet.

I Matilda Gustavssons Klubben har vi fått skildret hvordan #MeToo-avsløringer rystet en nordisk kulturverden. I Det siste toget til London av Meg Waite Clayton lærte vi mer om den utrolige historien til den nederlandske kvinnen Truus Wijsmuller og hennes lite anerkjente innsats under andre verdenskrig. I både Chanel Millers Du skal vite hvem jeg er og Miriam Towes’ Kvinnene snakker, er det ofrene for overgrep som er de virkelige heltene. Til sammen utgjør disse bøkene en viktig kilde til kunnskap om fortiden og nåtiden, og fungerer som stor inspirasjon for fremtidens kamp for rettferdighet og like rettigheter. Her kan du lese mer om disse fire viktige bidragene:

 

Klubben

Kjøp her

Matilda Gustavsson

Oversatt av Torodd Lien

Matilda Gustavsson er kulturjournalist i Dagens Nyheter i Sverige. I Klubben utdyper hun sin granskning av makten i kulturverdenen og av grensen for hvor langt man kan gå i kunstens navn. Hun skriver om tiden omkring publiseringen av reportasjen som skulle felle en velkjent svensk kulturprofil og slå sprekker i en av verdens tyngste kulturinstitusjoner.

Kulturprofilen hadde vært omgitt av rykter om overgrep og upassende oppførsel i årtier, men aldri opplevd noen konsekvenser av handlingene sine. Da saken om Harvey Weinstein ble publisert i New York Times og  #MeToo-bevegelsen var et faktum, var det mange redaksjoner i Norden som vendte sine øyne til sine lokale maktmennesker. Gustavsson samlet sammen opplevelsene og vitnemålene til atten kvinner i Sverige som hadde opplevd alt fra trakasserier, trusler og voldtekt fra den svenske kulturprofilen med det store og viktige kontaktnettet. Det samme kontaktnettet hadde forsvart og beskyttet mannen i åresvis, men etter Gustavssons avsløringer, startet en rekke hendelser som skapte store splittelser. Svenska Akademien, klubben der kunstnerskap ble født og døde, begynte å slå sprekker for åpen scene.

Klubben er en thriller av en dokumentar, som belyser hvordan en mann kom unna med maktmanipulasjon og overgrep, hvordan en global bevegelse av kvinner bidro til at han kunne felles, og hvordan ringvirkningene av dette beveger seg i samfunnet vårt.

 

Det siste toget til London

Kjøp her

Meg Waite Clayton

Oversatt av Miriam Lane

I år er det 75 år siden Auschwitz ble frigjort, og etter hvert som de siste tidsvitnene blir borte, blir bøker som omhandler holocaust stadig viktigere. Det siste toget til London er en av de store, internasjonale romanene som minner oss på at vi aldri må glemme. Samtidig viser den at hver og en av oss kan utgjør en forskjell når andre blir utsatt for lidelse og forfølgelse.

Meg Waite Clayton gir oss et helt unikt portrett av den uredde kvinnen Truus Wijsmuller (1896-1978) som var en ”vanlig” nederlandsk kvinne som ble heltinne. Hun reddet rundt ti tusen barn fra nazistene gjennom å organisere barnetransporter til Nederland og England før andre verdenskrig brøt ut. Hun troppet blant annet opp på Adolf Eichmanns kontor i Wien, og hun var uredd og standhaftig. Hennes innsats har for stor del blitt glemt, også i hjemlandet.

Det som er med på å gjøre denne historien ekstra sterk, er forfatterens elegante og stilsikre penn. Hun har et vakkert, tidvis poetisk språk som gjør at leseren opplever romanpersonene som ekstra nære. Så har da også romanen blitt belønnet med med rekke strålende anmeldelser, og er under oversettelse til tjue språk.

 

Kvinnene snakker

Kjøp her

Miriam Toews

Oversatt av Hilde Rød-Larsen

Kvinnene snakker er satt til et menonittsamfunn i Bolivia i 2009. Handlingen virker som tatt ut av The Handmaid’s Tale – men som kjent kan virkeligheten i blant overgå fiksjonens grusomheter. Etter selv å ha vokst opp i et strengt religiøst samfunn i Canada, fikk hun høre om uretten som ble gjort i  det bolivianske menonittsamfunnet og bestemte seg for å skrive en roman om kvinnenes rolle i kjølvannet av hendelsene. Gjennom Toews’ skildring av kvinnenes samtaler går det langsomt opp for oss hva de har vært utsatt for, og hvordan livet arter seg for dem som er nederst på rangstigen i et strengt religiøst samfunn. Towes har uttalt at romanen er en «reaksjon gjennom fiksjon» på de overgrepene
som skjedde mot kvinnene og barna i  det religiøse samfunnet i Bolivia mellom 2005 og 2009.

Selv om Towes fikk idéen om boken i 2009 og den ble ferdigstilt før #MeToo-bevegelsen tok av for fullt, sier hun i et intervju med Bergens Tidende at hun verdsetter at boken kan gå inn i ordskiftet og være aktuell for samfunnet i slik vi ser det i dag. «– Men for meg handlet det om disse kvinnene som har opplevd et stort traume, og hvordan de reagerer på smerten. Det er en historie som er like gammel som tiden selv.», legger hun til.

 

Du skal vite hvem jeg er

Forhåndsbestill her

Chanel Miller

Oversatt av Johann Grip

«Jeg er et offer. Jeg har ingen problemer med det uttrykket, kun med idéen om at det er alt jeg er.»

Saken om Stanford-studenten Brock Turners overgrep mot en ung, ukjent kvinne gikk i 2015 verden rundt via en rekke medier. Han fikk en svært mild dom, og dommeren mente at en lengre dom ville hatt «alvorlig innvirkning på livet hans». Det satte sinnene i kok.

Chanel Miller er navnet til den unge kvinnen. Etter flere år i anonymitet, skrev hun sitt vitneutsagn og ga med det navnløse ofre en stemme. Ved å fortelle sin historie setter Miller søkelyset på et system som beskytter overgriperne heller enn ofrene, et system som svikter de mest sårbare. Det er rystende å lese hennes lavmælte, men direkte og åpenhjertige skildring av hva som skjedde med henne før og etter overgrepet. Dette er en usedvanlig viktig bok holdt i et nydelig, litterært språk.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *