Redaktørens anbefaling – Forventing av Anna Hope

Endelig er Forventning lansert, og i den forbindelse ønsket vi å høre hva redaktøren for boken, Anne Fløtaker, hadde å si om den. Nedenfor finner du hennes egne ord om Forventning, og til slutt en smakebit på selve boka! 

Denne boka ble anbefalt meg av en som leser minst like mye som en forlagsredaktør – nemlig en bokhandler. Hun hadde merket seg hvordan den fikk stadig mer omtale i engelske aviser, og at kritikkene var enestående. Som forlagsredaktør blir man raskt vant til at de aller fleste har lest eller skrevet en bok de syns fortjener å komme ut. Det er nesten som å være lege i selskapslivet. Bare at rollene er byttet om, folk vil gi deg råd, de ber ikke om dine.

Armada-redaktør Anne Fløtaker.

Et langt forlagsliv har heldigvis lært meg hvem jeg skal lytte til, og når bokhandlerne snakker så spisser jeg ørene. Forventning hadde gått meg hus forbi, men nå fant jeg frem til agenten og skaffet meg boka. Neste skritt var å legge seg på lesebenken under kaprifolen ute i hagen og begynne å lese.

Det tok knapt nok én side før jeg var fortapt. De tre venninnene Cate, Hannah og Lissa og livene deres traff meg på flere plan. Anna Hope er en dreven forteller, hun skaper kontraster og konflikter mellom venninnene som man kjenner seg igjen i og som er humoristiske, pinlige og noen ganger vonde. Men det er mer. Hope undersøker hva det vil si å være kvinne i det 21. århundre. Og hun holder opp og undersøker misforholdet mellom forventningen om hvordan livet skulle bli, og hvordan det egentlig ble. Spørsmålet som stadig aktualiseres i romanen er i hvor stor grad feminismen har frigjort kvinner og i hvor stor grad våre forventninger til oss selv og våre liv holder oss tilbake.

Vi treffer de tre venninnene på mange stadier i livet, fra de er ungdommer til de er midt i førtiårene. Vi blir kjent med de lyse og de mørke sidene av livene deres. Cates vanskeligheter med å finne seg til rette i morsrollen. Suksessfulle Hannah som ikke blir gravid, og hvis ekteskap er i ferd med å revne under vekten av én negativ graviditetstest til. Og Lissa som snart må innse at hun har mislyktes som skuespiller. Livet er blitt annerledes enn de drømte om. Alle ønsker de seg noe de andre har.

Magasinet RED skrev i anmeldelsen sin at ‘Omtrent 99 prosent av alle kvinner vil kjenne seg igjen i denne boken.’ Og de har rett!

Avisen The Guardian mente at boken er ‘Dypt intelligent og menneskelig. Fortjener plass på mange litteraturprislister.’ De har rett de også!

Jeg syns du skal unne deg å lese denne, få venninnene dine til å lese den også. Og så vil dere garantert ha lyst til å snakke om den. Rundt et bord eller i et nettforum. Og kanskje kommer samtalen inn på hvilke forventninger du selv hadde til livet da du var 18, og hvordan livet er akkurat nå. Annerledes enn du forestilte deg, det skal jeg vedde på!

Her kan du lese en smakebit av boka

 

Forventning er oversatt av Guro Dimmen.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *