Yahya Hassan (1995-2020)

Opprinnelig publisert på Strawberry Publishings sosiale medier 30/04/20

Det er med stor sorg vi i Strawberry Publishing i dag mottok budskapet om at den dansk-palestinske poeten Yahya Hassan er funnet død i sitt hjem i Aarhus, kun 24 år gammel. Med det har vi mistet en av vår tids mest originale litterære stemmer.

Yahya Hassan debuterte bare 18 år gammel med diktsamlingen «Yahya Hassan» (2013). Over natten gjorde den ham til en av Nordens mest kontroversielle og omtalte forfattere.

Han skrev nådeløst ærlig om en kriminell og voldsfylt oppvekst, og truslene han mottok i kjølvannet av hans oppgjør med foreldregenerasjonens innvandrere gjorde at han måtte godta full politibeskyttelse. Da han siden fremførte diktene sine i offentligheten, gjorde han det iført skuddsikker vest.

Debuten solgte over 120.000 eksemplarer i hjemlandet, og er Danmarks mest solgte diktsamling noensinne.

Det er nå litt over to måneder siden han ble nominert til Nordisk råds litteraturpris for oppfølgeren, «Yahya Hassan 2». I går lanserte vi samlingen på norsk. I dag er han altså død.

Oppfølgeren er om mulig enda mer personlig, og beskriver en hverdag fylt med domfellelser, innleggelser, narkotika og galskap. Den ble mottatt med strålende anmeldelser i Danmark.

Med Yahya Hassan har vi mistet en av nordisk litteraturs modigste og mest originale stemmer. Han skrev med en fryktløshet som bare ble overgått av hans talent.

Våre tanker og dypeste medfølelse går til hans familie og nærmeste pårørende.

Foto: Martin Hansen

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *