Ingen varer i handlekurven

Logg inn

Har du ikke bruker? Registrer deg

Har du glemt passord? Tilbakestill

HjemArtiklerHvordan unngå å bli lurt i leiemarkedet

Hvordan unngå å bli lurt i leiemarkedet

Artikkel 1

Mange studenter og nybegynnere i voksenlivet er i disse dager på jakt etter et sted å bo, og mange leier sin første bolig. Leiemarkedet kan fremstå som uoversiktlig og forvirrende for mange. Karen Elene Thorsen, bedre kjent som Fattig student, kommer her med sine beste tips til hvordan du som leietaker kan unngå å gjøre de vanligste feilgrepene. Tipsene er hentet fra hennes nyeste bok, Fattig student på egne bein.

  • Ha alltid skriftlig leiekontrakt, og les kontrakten nøye.
  • Vær obs på oppsigelsestid. Inngår du en kontrakt for et år uten oppsigelses, er du bundet til å betale husleie for hele leieperioden selv om du vil flytte før perioden er utløpt. Pass derfor på at oppsigelsestid tydeliggjøres i kontrakten. Vær likevel oppmerksom på at utleier også kan si opp leiekontrakten med deg.
  • Pass på at kontonummeret for husleie og kontonummeret for depositum ikke er det samme. Depositum skal nemlig legges på en egen sperret depositumskonto som står i leietakers eller begges navn. Depositumet tilhører deg som leier, og ifølge loven skal rentene på denne kontoen gå til deg – ikke utleier. Ikke glem å spørre etter eventuelle renter!
  • Utleier kan kun øke husleia i avtaleperioden dersom det er hjemmel i leieavtalen (hjemmel= at det er adgang etter loven til det, altså tatt med som et punkt i leieavtalen du har inngått). Dersom det ikke er hjemmel i avtalen, må utleier varsle om husleieøkning med en tidsfrist som passer til oppsigelsestiden.
  • Ved innflytting bør du ta bilde av alle feil, mangler og skader som oppdages. Da unngår du å få skylden for skader du ikke selv har forårsaket.
  • Utleier har ikke lov til å låse seg in i leiligheten din uten tillatelse. Unntak er dersom det har skjedd en skade som krever øyeblikkelig reparasjon, for eksempel en vannlekkasje. Utleier har rett til avtalte inspeksjoner og avtalt vedlikehold.
  • Når det gjelder vedlikehold, så er dette regulert i husleieloven, men mange utleiere forventer å få tilbake boligen i perfekt stand, så pass igjen på hva du skriver under på i kontrakten. Utleier har ikke lov til å kreve erstatning for normal slitasje og elde.