HjemArtiklerJan P. Solberg - Du skal være tro

Jan P. Solberg - Du skal være tro

Jan P Solberg fotokred Eivind Taksrud Who Dares

Jan P. Solberg er i disse dager aktuell med sin andre roman: Du skal være tro.

Boken kommer i salg 29. Oktober og historien foregår på et gårdsbruk i de traktene han selv vokste opp.

Jan P. Solberg debuterte som forfatter med romanen Señor Stig i 2012. Debuten fikk strålende mottagelse, og ble av Dagbladet beskrevet som morsom, rørende og forfriskende ny. Du skal være tro er Solbergs første bok utgitt på Strawberry Publishing.

- I denne nydelige romanen beskriver Jan P. Solberg arbeidet med kjærlighet og respekt. Han skriver så man kan kjenne lukta av møkka, føle den varme kupelsen mellom fingrene, høre stillheten i en tom stue. Han skriver om det som binder oss til slektsleddene i en gårdsdrift – kjærligheten til og ansvaret for å gi gården videre i litt bedre stand enn da man overtok den. I tillegg er det en vill og sår og rørende beskrivelse av den første kjærligheten, av det å finne ut hvem man er og å se seg selv gjenspeilet i den andres blikk, sier sjefredaktør for skjønnlitteratur i Strawberry Publishing, Anne Fløtaker.

I Du skal være tro foregår historien på et gårdsbruk i de traktene Solberg selv vokste opp. Romanens hovedkarakter Arnstein er bonde på Haugerud. Han har 250 mål dyrkajord, skog og utmark, og driver med melk- og kjøttproduksjon. Gårdsbruket har også en seter, som leserne får være med til i et tilbakeblikk fra hans ungdomstid. Da er det sommer, kalvene beiter på setervollen, Arnstein hører klunk fra bjellene deres mens han ligger naken på et pledd sammen med kjæresten som ingen må få vite om.

I romanens nåtidsfortelling er vi med Arnstein gjennom våronna. Han kjører møkk, harver, plukker stein, sår, ruller åker, reparerer gjerder og slipper dyr på beitet. Samtidig kverner hodet hans. Han tenker på kona og ungene, som han ikke vet hvor befinner seg. Ellen tok med seg barna og flyttet før påske og han tør ikke ta kontakt med henne.

I Solbergs første roman Señor Stig foregikk handlingen på et pensjonat i Sør-Spania. Men også den fortellingen var ispedd gårdsmiljø. Hovedkarakteren Stig vokste opp på et gårdsbruk i Østerdalen og var sykelig misunnelig på sin ett år eldre bror som skulle arve slektsgården. Solberg har de siste 30 årene bodd i Oslo, men bygda er stekt til stede i bevisstheten hans fortsatt, sier han.

- Å vokse opp på et gårdsbruk, byr på mange sterke inntrykk som etser seg fast i minnet. Det er slakting og blod, fødsel og ville kuslipp, uvær og uår, kaffepauser og hygge ute på jordene.

Også i denne romanen er Solberg opptatt av odel, som betyr forventning, både uttalte og usagte.

- Et gårdsbruk er som et eget univers, forklarer han. – Selvforsyning er idealet, både materielt og menneskelig. Generasjonene bor tett sammen, og man skal helst ikke «gå av gården» med problemer av noe slag.

Jan P. Solberg er utdannet journalist ved Carleton University i Canada og Høgskulen i Volda. Han har blant annet jobbet fem år i VG og er for tida tilknyttet Novemberfilm hvor han arbeider med tv-produksjon. Solberg forfatterdebuterte i 2012 med romanen Señor Stig på Aschehoug forlag. Bor daglig i Oslo og er samboer med Kenneth Elvebakk som er dokumentfilmskaper.

Du skal være tro RGB 300dpi

Spørsmål?

Trude H Laberg Fotokred Jarli Jordan 500x700
Trude H. Laberg
PR- og kommunikasjonssjef